Gävlebocken - 151211

2015-12-11 @ 12:15:00
Hej Hej
Jag måste ju visa er vår fina Gävlebock som står på Slottstorget här i Gävle. Man skulle kunna säga att det är symbolen för Gävle i alla fall på vintern.
 
Första året som han sattes upp var 1966 och ideén var det Stig Gavlén som kom på. Bocken är 13 meter hög, 7 meter bred och har en totalvikt på 13 ton! Det första året bocken sattes upp brändes den ner på nyårsnatten. Efter dettta år har den varje år satts upp på slottstorget i samband med första advent och många år har den även förstörts som har blivit av en dålig tradition. Jag personligen tycker det är tråkigt att folk förstör tänk vilka eldsjälar som ligger bakom detta arbete varje år och sen se den brinna upp. Några av de sabotage som hänt under åren är:
  • 1970 blev första bocken bränd sex timmar efter uppsättandet. Två kraftigt berusade ynglingar bands vid dådet. Med hjälp av olika bidragsgivare sattes bocken dock upp igen, den här gången gjord av vass.
  • 1974 brändes bocken ned.
  • 1979 brändes bocken innan den ens var uppsatt. Ny byggs och impregneras, också den saboterad och sönderbruten.
  • 2001 dagen före julafton var det en 51-årig amerikan på besök i Sverige som tuttade eld på stans stolthet.
  • 2010 klarade sig bocken. Helikopterkupp uppdagades dock där planer fanns på att kidnappa Gävlebocken till Stockholm med hjälp av helikopter.
  • 2012 brändes Gävlebocken ned natten till den 13 december. Branden startade i vänster bakben.
Dock har den många år även fått stå orörd vilket jag hoppas på även i år. För att läsa mer om Gävlebockens historia och vad som hänt med den år från år kika in DENNA länk.
 
Visst är han fin?
 
 
 
 
 

Kommentarer på detta inlägg

Lämna din kommentar här:
Ditt namn:
Stammis?

E-postadress: (bara jag som ser)

Din blogg:

Din kommentar till mig:

Trackback
RSS 2.0