Året i Jämtland och på Hållands fhsk!

2013-06-14 @ 19:37:01
Ännu ett år med en ny stad, ny skola, nya lärare, nya kompisar. Allt nytt ännu en gång…
Först måste jag bara berätta varför jag har gjort detta tre år, bosatt mig på ett internat i ca 9 månader för att sedan packa ihop allt och flytta hem igen över sommaren. För det är underbart på tre år har jag sett tre olika platser tre helt olika ställen i vårt avlånga land. Det är en stor erfarenhet och man växer så otroligt mycket som människa det är de tre bästa åren i mitt liv.
 

Mitt sista år på Folkhögskola, jag valde Hållands Folkhögskola i Åredalen. Mamma följde med mig upp till skolan som ligger ca 50 mil hemifrån denna gång skulle jag flytta nästan dubbelt så långt bort som jag gjort de två tidigare åren. Denna gång skulle jag inte kunna åka hem en helg utan nu var det bara under loven jag kunde åka hem.

Mamma följde som sagt med mig upp hon i husbil och jag i min bil. Kom till skolan sent på fredags kvällen vi ställde upp husbilen på ”stora parkeringen” vid skolan. Nästa dag gick vi till receptionen och hämtade ut mina nycklar fick då veta att mitt hem 9 månader framöver skulle vara i Brunkulla rum nummer 6.

Första turen var att vi skulle vara i mindre grupper och ta oss till Helgesjön som ligger ovanför skolan fågelväg ca 2-3 km. Detta tog oss 5 timmar för vår grupp att ta oss dit, vet inte vad vi gjorde. Men vi hade trevligt på vägen och vi kom dit. Vi sov i vindskydd och gick tillbaka till skolan dagen efter som då tog ca 2 timmar ^^

Andra turen vi gjorde var till Sörbotten som ligger intill Ottfjället detta var vår första långtur på 5 dagar. Där vi hade ett basläger och utgick därifrån första dagen gick vi ca 900 meter upp på Ottfjället 900 meter låter inte så mycket men tänk då uppför hela tiden. Världens mördarbacke i början som jag tänkte denna ska jag aldrig mera gå i under veckan gick jag upp och ner för denna ca 3-4 gånger ;) En dag var vi vid baslägret och eldade sly. Det var även här den berömda och omtalade FOF-ruschen fick sin början vi i FOF (min klass) hade knappt ätit något då vi skulle laga mat tillsammans med en annan klass som skulle komma det resulterade att vi inte ätit på typ 6 timmar. När efterrätten serverades sprang och då menar jag verkligen SPRANG rakt mot efterrätten och åt så mkt allt slut på sisådär 5 minuter.

 

Strax efter vi hade kommit hem från första 5-dagars turen var det bara att packa för en ny denna gång gick den mot Ånnsjön och Sylarna. Denna kunde jag dock inte följa med som jag nu i efterhand tycker är väldigt tråkigt. Då jag hade urinvägsinfektion. Så den turen spenderade jag hemma medans de andra i klassen var ute. Men har ju sätt bilder i efterhand och de hade en fin tur.

De första veckorna var en stående punkt i alla fall  typ 5/7 dagar i veckan att besöka Lundhags som ligger i Järpen där de har sin fabriksbutik. Vet inte hur många gånger vi var in på den de första veckorna och alltid kom man ut med något nytt ;) Härligt butik är det!

Vi besökte Ristafallet som är otroligt fint. Även känt som Ronja och Birks älvfärd som är utmärkt med en skylt det är även scenen när Ronja klättrar ut på ett vattenfall på en sten.

 

Den gången vi skulle paddla kajak för första gången med klassen. I Indalsälven uppför strömmen. Där vi knappt fick någon information där lärarna inte ens var med dit vi skulle, den turen vi tappar bort en kanot som hamnar efter och mörkret börjar lägga sig och allt är kaos. Vi hittade ju såklart på den sista kanoten med två killar i men ändå det var riktigt läskigt. Var så förbannad denna tur och efter turen…

Dagarna gick och här var en period då de kändes som vi var lediga var och varannan dag, men ja det är ju skönt det också ibland! Vi besökte även Åre bageri för första gången som ligger i Åre bredvid Konsum, Apoteket och systembolaget om jag inte minns fel ;) Underbart är det där ja alltså på Åre bageri, jättemysigt. Om du är där besök dem, testa även deras frukostbuffé!

Det berömda säsongskortet i Åre blev inhandlat minus ca 3800: - på kortet och ett säsongskort i hela Åre (Åre, Duved, Tegefjäll, Björnen) kan säga att jag inte har utnyttjat det till fullo tror jag åkte ca 10 dagar… Men otroligt härligt att ha, så ångrar inte köpet!

 

Natten vi var på tur med en övernattning där de slutade med att vi var 5 st jag och 4 killar i ett tremanna tält vi låg som packade sillar alla åt samma håll då det var trångt om en vände sig var typ alla tvungna att vända sig. Vilken natt, det var så otroligt varmt!

Första månaderna hade man ju typ konstant träningsvärk i typ hela kroppen ;) Men ja det kändes ju bra att man tränade också på skoltid liksom inte många skolor som gör det!
Detta skrev jag i ett inlägg i oktober som jag var tvungen att kopiera var verkligen sanningen just då ”En vanlig dag på Hålland består i gym, löpning och promenad i alla fall igår och idag har de varit det. Underbart är det, detta gör vi på skoltid medans andra sitter i skolbänken och försöker skriva ner alla anteckningar som läraren har raddat upp på tavlan, att hinna skriva ner allt innan tavlan suddas ut och ännu mera fylls på. Nej inte här inte, här går vi ute i naturen och bara njuter. Träningsvärk är en del i vardagen just nu ;) Haha, målar upp de ganska bra, men ja det är ju faktiskt så här mitt liv ser ut just nu. Träning, turer och har det allmänt bra här!”

Den 13 oktober fick vi se första snön falla, dock inget som la sig på backen, men ändå det snöade faktiskt.En annan sak som händer i Åre som är ganska så stort är Åre Höstmaknad här säljer de ut typ all alpin/snowboard utrustning billigt. Helt klart värt om man vill köpa nytt så det ett hett tips att vänta tills Höstmarknaden. Jag gjorde det, jag köpte alpinskidor och pjäxor.

Slutet på oktober gjorde vi en till tur till Nulltjärn som ligger i Vålådalområdet. Där fick vi laga mat till FOF-led tillsammans med M. Vi sov även i två militärtält som skolan har. Jag vaknar nästa morgon av att tältduken slår en i huvudet och att en pinne faller ner i huvudet på mig. Det blåser ca 16 m/s ute och det snöar/regnade och i blåsten kändes de som iskristaller. Packade ihop tälten och allt och tog oss till Naturum som ligger en bit från Nulltjärn. Där skulle dagens lektion hållas ledd av FOF-led. Riktigt kul var olika stationer där varje station handlade om fjällsäkerhet..

Vi har ju även olika grupper eller vad jag ska kalla det, det finns ”kultur och festrådet” ”IF” och lite så. I alla fall så hade kultur och festrådet anordnat en halloween fest som var nere i idrottshallen. Jag har aldrig varit så rädd de var min första och SISTA halloween fest jag gick på ;) Även min första och sista spökvandring!

 

10 november öppnades första nedfarten i Åre. VM8an (som är liften) öppnades idag. Tydligen en hel månad tidigare är förra året. Åkte en gång i den och den var hemsk. Dock så var de för jag inte har stått på ett par skidor på ca ett år sen att den var svart i början. Sen att snökanonerna var på och de blåste så man fick typ all snö på sig ;)

Vi var inbjudna på Fjällräven seminarium på Vålådalens tursiststation. Två dagar skulle de hålla på ingen visste nog egentligen vad vi hade gett oss in på förens vi var där. Det var så mycket diagram och siffror och folk pratade så man inte förstod. Men ja de bästa var gratis godis, frukt och fikat! Visst jag lärde mig faktiskt lite också!

I slutet av november kom snön även till Jämtland och täckte gräset och gjorde Jämtland till ett vinterlandskap! Härligt att det blev vitt, dock inga mängder men de täckte ju i alla fall de gröna gräset.

 
 

Efter jullovet åkte vi till Njarka sameläger och hade studiebesök där. Jätteroligt var det fick se renar som kom jättenära. Vi var ju inne i deras inhägnad. Mycket intressant! Det var då vi åkte ner med bilen i diket efter att B hade sladdat. Gick bra på vägen dit att sladda en massa och nästan hela vägen ut till stora vägen. Men ja allt gick bra, det krävdes en hel FOF klass för att få upp bilen och ja två bilar som drog också. Men vi klarade det bra!

 
 

Den omtalade vinterturen som jag har fasat lite för enda sedan jag läste om den på Hållands folkhögskolkans hemsida. Vi var borta från måndag – fredag (förutom vår grupp som var ute fram tills på torsdag då vi hade problem med kök och lite så) Vi utgick från Vålådalen och gick mot Uvberget som ligger ca 7-8 km därifrån, stannade en natt där. Det var den värsta natten någonsin som jag har sovit ute. Det var så jäkla kallt! Dagen efter gick vi vidare mot Stensdalsstugorna vi kom fram vid 18-19 tiden på kvällen efter att ha tagit oss fram i olika terränger ibland över två meter snö under oss där ledmarkörerna var typ över snöade och man såg bara krysset längst upp som var i marknivå dessa skyltar är ca 2 meter höga. Till kalfjäll där snön hade blåst bort och där fick vi ta av oss skidorna och gå. Onsdagen spenderades i Base-Camp och bara tog det lugnt och torsdag skidade min grupp tillbaka till Vålådalen, 1,4 mil. Nya erfarenheter är att sätta upp tält med skidor på, gå på toaletten i skogen med skidor på ja i princip göra allt med skidor på. Att vattnet fryser typ en timme efter att du har hämtat det.  Det var ju inte bara dåligt var en väldigt bra tur och underbar natur!

 
 

En väldigt rolig grej som vi fick chans att göra var att vara volontärer på Fjällfest som anordnas på Storulvåns fjällstation under 4 dagar. Vi var där dagen innan och fixade i ordning med kåtor, bord, stolar ja det mesta faktiskt. Jag var med och städade restaurangen och diskade två dagar. Riktigt kul, sen på söndagen när det var slut hjälpte vi också till att plocka ihop allt. Vi sov i militär/vanliga tält denna ”tur”.

Det var nu dags för sista månaden i skolan. Vi åkte till Norge till Eikesdal och var där i 5 dagar (vissa var där längre då vi hade ledigt Kristi himmelfärd och några åkte dit tidigare då det hade fristående kurs) Jag var i alla fall där i 5 dagar (en dag resa dit, en dag resa hem) så 3 dagar i Norge. Underbart var det. Helt underbar natur, längtar tillbaka. Går inte att beskriva man måste uppleva det själv!!

 
 

Bland de sista vi också gjorde var att gå på en solotur man får välja om man vill vara ute en eller två nätter. Jag gick med en annan tjej (man får göra det också) och vi gick till Helgesjön som ligger bara en liten bit från skolan! Så man behöver inte gå så jätte långt om man inte vill.

 

Dagarna rullade mot sitt slut, det var fullt typ varje dag. Vi hade Vårfesten med Öppen scen. Jätteroligt, Borgarkampen (som  laget jag var med i brunkulla&guckuskon vann), FOF-led seminarium. FOF-kvällen och en massa andra roliga saker…

Sista turen vi gjorde var till Ånnsjön där vi paddlade kanot och hade fågelskådning. Mycket trevligt dock så fick jag och J våran kanot översvämmad med vattnet då de var höga vågor vi åkte in mot land fastnade och ja där fylldes båten. Vi var blöta och bestämde oss för att vi hade paddlat klart ;)

 
 
 

 

Annat som rör skolan!
Onsdagsprojekt är en sak som också finns med i schemat som ligger onsdag eftermiddag. Här får man i princip välja vad man vill som intresserar en.  Bara att man kan få ihop ca 100 timmar. Så svårt och beskriva. Jag tog i alla fall kort en gång i veckan på en och samma plats och satte ihop till en film och visade.

Fristående kurser som vi har 4 perioder under året. Man läser ett ämne under 6 veckor på torsdagarna och fredagarna och det finns alltid ca 5 olika ämnen/inriktningar/kurser eller vad jag ska kalla det, att välja på tänkte berätta va jag hade under dessa 4 perioder och hur jag tyckte det var.

Period 1 – Friluftsform: Här fick vi testa på att klättra, paddla kajak, cykla down Hill och lite andra saker det avslutades med ett litet triathlon där vi skulle Fira ner oss för Välaberget, springa en sträcka, cykla en sträcka och sedan paddla kajak en sträcka.
Period 2 – Engelska B: Vad ska jag säga, jag läste in behörighet för engelska B.
Period 3 – Matte C: Samma här jag läste behörighet för matte C.
Period 4 – Psykologi A: Läste behörighet för Psykologi A.

Måste också tillägga i varje period finns det någon form av friluftskurs som är väldigt populära. Typ i period 2 eller om det är 3 så finns det en som heter Snöland som är väldigt populär i år så delade de upp sig i olika grupper så som Telemark, snowboard, alpin och tur. Så ja de tillbringade sin lektions tid mest i backarna i Åre.

Jämtlandssången är obligatoriskt på avslutningar och när man börjar att sjunga denna . Mycket fin sång!

Tack för ett jättefint år alla inblandade, det har ju faktiskt varit ett väldigt bra år när man ser tillbaka på det, jag är nöjd med det! Att ha fått uppleva Jämtlandsfjällen är ju helt underbart. Fast man typ vill dö när man går uppför dessa fjäll men det är så värt det när man kommer upp!

Tack Hållands folkhögskola!

 

Kommentarer på detta inlägg

Lämna din kommentar här:
Ditt namn:
Stammis?

E-postadress: (bara jag som ser)

Din blogg:

Din kommentar till mig:

Trackback
RSS 2.0